Persreis

Als tekstschrijver mag ik zo nu en dan ook voor een van mij opdrachtgevers een persreis maken, afgelopen november was dat bijvoorbeeld naar Poznan in Polen. Samen met twee anderen was ik daar op uitnodiging van het Pools Toerismebureau en heb ik in 2,5 dag zoveel mogelijk van Poznan gezien. Hier een klein voorproefje van het artikel dat ik daarover heb geschreven:


Wat te doen en te zien in Poznan, Polen

Poznan is een nog vrij onbekende stad in het westen van Polen. Steden als Warschau en Gdansk zijn een stuk bekender, maar het wordt tijd dat Poznan ook wat meer in de spotlights komt te staan! Er zijn veel studenten te vinden en het is altijd gezellig druk. Het is een erg leuke en diverse stad om eens een weekendje te verblijven.

Wie al eens eerder in Poznan is geweest, zal twee dingen zeker zijn bijgebleven: de prachtig gekleurde huisjes rondom het stadhuis en de croissants. Dit lekkere hapje komt werkelijk overal in de stad terug. En non, dit zijn niet de luchtige Franse croissants; de croissant uit Poznan is heel anders. Later in dit artikel kom ik daar zeker op terug, maar eerst vertel ik wat je kunt zien en doen in deze stad!

Kathedraaleiland

Kathedraaleiland (Ostrów Tumski) is het oudste gedeelte van Poznan. Op Kathedraaleiland vind je de eerste Poolse kathedraal uit de 10e eeuw. Binnenin vind je grafstenen platen uit de 15e en 16e eeuw, net als de 19e-eeuwse Gouden Kapel, erg mooi om te bewonderen. Ook kun je de kelder in en daar de graven van de eerste heersers van Polen zien. Aan de rand van Kathedraaleiland vind je het museum Brama Poznania, waar je door middel van een interactieve audiotour meer te weten komt over Poznan en zijn geschiedenis.

Oude stad van Poznan

In het centrum van Poznan vind je de oude stad, die meer dan 750 jaar geleden werd gesticht. Eigenlijk een gekke naam, aangezien Kathedraaleiland een stuk ouder is. Een prachtig uitzicht over de oude stad heb je vanaf het kasteel van Przemyst. Op de top vind je een observatiedek dat je met een lift kunt bereiken.

Maak een stadstour

Meer ontdekken in de oude stad zelf? Een absolute must is een stadstour via Urban Adventures. Szymon Echaust is een super enthousiaste gids, die je behalve de standaardplekjes, een heleboel verborgen pareltjes kan laten zien, die vaak alleen de locals kennen. Van biertuinen tot schattige hofjes, zo zie je eens een andere kant van de stad.


De rest van het artikel inclusief foto’s kun je lezen op: https://www.wereldreis.net/landeninfo/europa/polen/wat-te-doen-in-poznan/