Afgelopen zondag was le boyfriend jarig, dus moest er natuurlijk wat gebakken worden. In plaats van een standaard verjaardagstaart ging ik eens voor iets anders, want dit heerlijke recept van Francesca Kookt had ik al een hele tijd op het oog. Koffie en cake zijn samen dé perfectie combinatie, dus dit kon niet fout gaan!

Wat heb je nodig?

Voor de cake
– 250 gr lichte basterdsuiker
– 120 ml zonnebloemolie
– 2 eieren
– 250 ml melk
– 50 ml afgekoelde espresso
– 385 gr bloem
– 4 tl bakpoeder
– 1 tl zout

Voor de crumble + glazuur
– 150 gr bruine suiker
– 60 gr bloem
– 2 tl koffiepoeder
– 4 el zachte roomboter
– 60 gr roomkaas
– 100 gr poedersuiker

Wat ga je doen?

1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht). Vet een cakevorm in met boter en bestuif met bloem of bekleed de vorm met bakpapier. (Edit: de vorm met bakpapier bekleden is megahandig, aangezien je de cake er niet op zijn kop uit kan laten vallen. Laat een stukje bakpapier eruit hangen, et voila, je tilt de cake er zo uit)
2. Klop de suiker, olie en eieren licht en luchtig. Voeg de melk en espresso toe en meng goed.
3. Meng vervolgens de bloem met het bakpoeder en zout en voeg dit toe aan het espressomengsel. Roer door elkaar tot het gemengd is.
4. Meng voor de crumble de suiker met de bloem en oploskoffie. Roer daarna de zachte boter erdoor en spatel de walnoten erdoor. (Edit: ik gebruikte 4 eetlepels gesmolten roomboter en nog wat kleine stukjes roomboter op kamertemperatuur om wat grovere stukken te krijgen.)
5. Doe het cakebeslag in de vorm en strooi de crumble erover.
6. Bak de cake in 60-70 minuten gaar. Controleer dit met een satéprikker. Laat de cake daarna afkoelen op een rooster.
7. Maak het glazuur door de roomkaas met de poedersuiker los te roeren en besprenkel de afgekoelde cake ermee. (Edit: ik gebruikte Monchou roomkaas en daar had ik toch echt een scheutje water bij nodig, anders viel er niks los te roeren.)

Dit heerlijke recept viel gelukkig bij iedereen in de smaak en we hebben er zelfs nog een paar plakjes van over, zo fijn! Niets lekkerder dan ’s avonds bij de thee nog een plakje cake.

PS. Ook als je niet van koffie houdt is dit recept aan te raden, laat gewoon de espresso en koffiepoeder weg en hij is minstens zo lekker!

Author

ginaveenis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Marked fields are required.