Het valt me op dat zoveel mensen tegenwoordig altijd maar druk zijn. Druk druk druk. Let maar eens op, vraag aan een handjevol mensen hoe het met ze gaat en meer dan de helft zal je een antwoord geven in de trant van: “Ja goed, wel druk hé, maar ja, niks aan te doen.” Velen zullen er vrolijk bij glimlachen en er ook nog eens trots bij kijken. Maar waarom eigenlijk? Hoezo is het de laatste jaren hip geworden om altijd maar druk te zijn?

Gister kwam ik op het Instagram account van Emilie Sobels (founder van de fantastische werkplek Hashtag Workmode) een mooie uitspraak tegen: “Druk zijn is niet cool. Het betekent dat ik mijn zaken niet op orde heb.” Hear hear! Ik snap het nooit zo goed, dat mensen zichzelf helemaal top vinden als ze het altijd maar druk hebben. Gun je jezelf dan geen vrije tijd? Durf je geen nee te zeggen tegen dingen? What’s up?

Tuurlijk, soms zijn er zaken op werk die niet helemaal goed lopen waardoor je een tandje bij moet zetten of wil je graag je beste beentje voorzetten bij een bepaalde opdrachtgever, maar please, let ook een beetje op jezelf! Altijd maar druk zijn is echt niet gezond. Ie-der-een (ja, jij ook) heeft bepaalde rustmomentjes nodig, of dat nou in de vorm van een avondje bankhangen is of in de vorm van een fijne hardloopsessie: het is goed om je hoofd af en toe leeg te maken en niet met werk of andere zorgen bezig te zijn.

Je leest tegenwoordig genoeg over burnouts en andere klachten gerelateerd aan stress en dat is niet voor niks. Iedereen lijkt wel beland in een soort van prestatiedrive, waardoor je continu het gevoel hebt om maar beter te moeten zijn dan je vrienden of collega’s. Natuurlijk speelt social media hier ook weer een grote rol in, want wanneer je steeds die ene mede-ondernemer ziet die overspoeld wordt met opdrachten, kan dat best even steken. Maar fuck dat! Dat hoeft absoluut niet te betekenen dat jij jezelf nu een slag in de rondte moet gaan werken. Misschien vindt diegene het wel helemaal niet fijn om zo bomvol te zitten met opdrachten en zit hij of zij elke avond huilend op de bank omdat het toch allemaal teveel is.

Ikzelf heb vorig jaar ook moeten dealen met stressgerelateerde klachten en ik kan je vertellen: daar word je niet vrolijk van. Van last minute een persreis moeten afzeggen omdat je op Schiphol een complete hyperventilatie aanval krijgt, in bed liggen en het gevoel hebben alsof er een steen van honderd kilo op je ligt, continu hartkloppingen hebben en niet meer in een ruimte met meer dan drie mensen kunnen zijn omdat je zoveel prikkels niet kunt handelen. Been there, done that.

Daar heb ik echt van geleerd dat ik het af en toe even allemaal moet laten gaan. Jezelf niet overal druk om maken, jezelf niet continu vergelijken met anderen en vooral: heel. goed. plannen. Ik plan mijn weken nu superbewust niet overvol in, zodat ik genoeg momentjes voor mezelf heb. Ik moet toegeven, ‘nee’ zeggen tegen leuke opdrachten blijft moeilijk, net als het de continue stroom van gedachtes even on hold zetten. Maar toch merk ik dat het werkt en dat het leven hierdoor een stuk makkelijker wordt.

Nogmaals, er zijn altijd wat drukkere periodes in het leven en dat is oké. Maar zorg ervoor dat die drukte niet de overhand neemt. Want té druk zijn, dat is uiteindelijk helemaal niet cool.

Author

ginaveenis

4 thoughts on “Druk zijn is NIET cool.

 1. Rob on november 6, 2019 at 4:38 pm Beantwoorden

  Ik hoor mezelf ook regelmatig ‘lekker druk’ zeggen, alsof hoe het met me gaat volledig afhangt van hoe druk ik het heb. Toch voel ik me als ik eerlijk ben lekkerder als ik het druk heb dan wanneer ik niets te doen heb (zoals nu). Of om preciezer te zijn: als ik niets in het vooruitzicht heb.
  Tel daarbij op dat ik als freelance redacteur zelden feedback krijg, waardoor elke nieuwe klus indirect bevestigt dat ik mijn vórige naar voldoening heb uitgevoerd.

  1. ginaveenis on november 6, 2019 at 5:29 pm Beantwoorden

   Daar ben ik het mee eens, helemaal niets doen geeft ook geen fijn gevoel. En snap je freelance opmerking ook erg goed. Het is de kunst een mooie middenweg te vinden!

 2. Shirley on november 6, 2019 at 5:29 pm Beantwoorden

  Ik vind druk zijn ook niet cool. Soms is mijn planning misschien wel vol, maar daar kies ik dan zelf voor of het is tijdelijk. De afgelopen tijd zocht ik werk (en lucky me: daarnaast kon ik wat freelanceklussen doen). Stiekem moest ik soms lachen om hoe mensen reageerden als ik vertelde dat ik werkloos was. Ik had er zelf voor gekozen en schaamde me er niet voor. Ik had tijd ingecalculeerd om een léuke nieuwe baan te vinden. Maar het matcht natuurlijk niet echt met ‘druk, druk, druk’.

  1. ginaveenis on november 6, 2019 at 6:48 pm Beantwoorden

   Precies! Haha ja stom is dat hé, ik heb nu bijna hetzelfde. Ik combineer mijn freelance werk met een ‘baantje van niks’ binnen de toeristische sector, gewoon omdat ik dat leuk vind en de perfecte fulltime job nog niet heb gevonden. Vinden mensen ook altijd maar apart ‍♀️

Leave a Comment

Your email address will not be published. Marked fields are required.